Elefántcsonttorony

Gondolatok, érzések, történetek egy sterilszobából

17. Akkor most hol és mikor?!?

2015. május 09. 17:27 - revival34

Tegnap kezdődött meg a hatodik, elvileg utolsó ciklus a transzplantáció előtt. Csak, hogy ne menjen minden simán, kérdéses volt, hogy megkaphatom-e a kezelést, ugyanis olyan alacsony a fehérvérsejt számom, hogy ilyen esetekben nem javasolt a kemoterápia beadása. „Szegénykéim” az őssejt gyűjtés óta nagyon nehezen akarják összekapni magukat. Bíztam az orvosomban, hogy a kezelés mellett dönt. Ismét nem csalódtam benne, egy fehérvérsejt növelő injekció kíséretében megkaphattam a kezelést.  A konzultáció másik fontos kérdése a transzplantáció időpontja volt. Az orvosom gondterhelten mondta el, hogy nem tudja mikor kerülök sorra, mert hatalmas a várólista, ennek ellenére limitet húztak (nem a kórház, hanem finanszírozási probléma miatt), nem mindenki fér bele most a keretbe, magyarul nem lehet tudni, hogy meddig kell még várnom. Az ő aktuálisan transzplantra felkészített betegei közül vannak kiemelt (ilyen-olyan okból sürgős) esetek, akiknek fontos lenne minél előbb túlesni az átültetésen. Én ezen a listán vagyok (nagyon jól esett, melengette a szívemet, hogy a kiemelt listára kerültem), de erről a listáról is csak harmada kerülhet a közeljövőben transzplantációra. Szóval az orvosom (és persze más orvosok és betegeik is) meg van lőve és nem tudja melyik ujjába harapjon. Nem könnyű, nehéz így gyógyító munkát végezni, amikor ennyire meg van kötve a kezük a szakembereknek. Szóval ez nem túl jó hír, de persze vannak alternatívák, lehet megoldást találni. Az egyik verzió az, ha mindenképp ragaszkodom ahhoz, hogy Budapesten (Szent László Kórház, a kezelőkórházam) történjen meg az átültetés, akkor a jelenlegi kezelést kellene folytatnom addig, ameddig nem jön a hír, hogy megvan az időpontom. Mit is jelent ez? Még több kemoterápiát, több steroidot, több gyógyszert, amit már nem lenne szükséges alkalmazni, de a várakozás ideje alatt muszáj szinten tartani az állapotomat, nem lehet engedni, hogy újra rosszabb értékekre csússzak vissza. A másik választható lehetőség, hogy egy vidéki Transzplantációs Központba (Pécs, Debrecen, Szeged) megyek átültetésre, mert ott belátható időn belül sorra kerülhetnék.

A helyzet a következő. Én testben és lélekben teljesen felkészültem a transzplantációra. A szervezetem a kezeléseknek köszönhetően előkészítve a nagy eseményre. Az őssejtjeim mínusz 170 fokon várják, hogy végre visszakerülhessenek oda, ahova tartoznak. Szóval minden készen áll, hogy a hatodik ciklus után belevághassak az átültetésbe. Tegnap gyors mérlegelést tartottam. Készültek a pro és kontra listák. Előkerült a térkép, a vidéki kórházak honlapjai… Nem töprengtem sokat, gyorsan megszületett a terv a fejemben. Az a legfontosabb, hogy minél előbb túlessek az átültetésen. Először is a kisfiam szeptemberben kezdi az első osztályt. Nagyon fontos, meghatározó időszak, semmiképp nem szeretnék lemaradni róla. (Sajnos a szeptember még a legjobb esetben is belecsúszik.) Másfelől minél később történne meg az átültetés, annál jobban belenyúlna a steril időszakom az őszi-téli vírusidőszakba, ami szintén nem szerencsés. És persze a feleslegesen (időhúzás miatti kezelések) kapott méregerős gyógyszerek sem hiányoznak a szervezetemnek.  Így tehát, ha belátható időn belül tudna fogadni egy vidéki (első körben mindenképp Pécs lenne a választottam) központ, akkor azonnal útra kelnék és belevágnék. A következő konzultáción mindent megbeszélek az orvosommal. Közösen biztosan meghozzuk majd a legjobb döntést. 

Hát itt tartunk most. Úgy tűnik minden alkalomra jut valami kis csavar, valami, amire nem számítok. De ettől szép az élet, hogy nem kiszámítható, nem igaz? Különben veszettül unalmasak lennének a mindennapok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsonttorony-steril.blog.hu/api/trackback/id/tr317445366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaluzsa Péterné Nelli 2015.05.15. 01:17:55

<3 Sok erőt, kitartást és mielőbbi gyógyulást kívánok Neked!
Nem döntöttetek még, hogy melyik kórházat választjátok?
süti beállítások módosítása