Elefántcsonttorony

Gondolatok, érzések, történetek egy sterilszobából

12. A kórházból jelentem... (3. rész)

2015. március 19. 17:32 - revival34

Ami a „szendvics napok” csendes (sokszor unalmas) nyugalmát felrázta, az a sejtszám esés volt. (Az esés törvényszerű, nullára fut a fehérvérsejtek száma, majd elindul az emelkedés.) Röviden: nulla fehérvérsejt egyenlő nulla védekezés. Amint eltűntek a sejtek, megjelentek a „rendzavarók”. Így van ez, amikor az ember őrző-védő szolgálatának teljes állománya kivonul egy időre. Amint nem volt aki féken tartsa őket, előbújtak rejtekükből a kis sunyik. Így történt, hogy az alsó állkapcsom alatti nyirokterületen az egyik nyirokcsomó nagyon beduzzadt, begyulladt. Fájdalmas volt, de látványnak sem volt utolsó. A bal arcfelem továbbra is én voltam, no de a jobb, ahol a gyulladás volt, háááát az leginkább egy ínséges időkre készülődő, minden falatot a kis pofazacskójába tömködő mókusé volt. Aztán másnapra a manduláimat is elérte valamiféle fertőzés, melyhez kedélyesen csatlakozott a hőemelkedés is, mint egy lovagias kísérő. A testem olyan volt, mint egy ház, amit a szülők elutazásuk idejére a gyerekekre bíztak, akik többet engedtek meg maguknak a „szabadságuk” idején és kicsit felborították a rendet. Ez a mélypont (a sejtek mélypontja, nem az enyém) 3 napig tartott.

Aztán….

Ma, amikor felébredtem sokkal jobban éreztem magam. (Mókuspofi már csak alig-alig látszik, a torkom is javulóban és láztalan vagyok.) Hűha, gondoltam, talán már vannak sejtjeim.

Délelőtt megjelent a nővér, vérvételhez szükséges eszközökkel felszerelkezve. Azt mondta vért kell vennünk. Nem is értettem (hisz hajnalban vettek). Egy pillanatra átsuhant a gondolataimon, hogy lehet a hajnali vérkép valami eltérést mutatott (pl. gyulladás) és most azért vizsgálódnak tovább, de hamar kiderült, hogy az újabb vérvétel oka egy nagyon is örömteli dolog, mégpedig az, hogy megindultak a sejtek.

Erre vártunk!!! Végre! Amint megindulnak a sejtek, attól kezdve árgus szemekkel figyelik annak a sejtnek (CD34+ őssejt) a mennyiségét, ami a gyűjtéshez kell. Ezért kellett a vérminta, hogy meglessék az őssejtek számát az emelkedés első napján, és ettől kezdve persze minden nap a megfelelő sejtszám eléréséig.

Folyt. köv. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsonttorony-steril.blog.hu/api/trackback/id/tr87284327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalinrita 2015.03.19. 19:05:42

Nagyon sok erot es kitartast kivanok neked , es orizd meg a pozitiv hozzaalasodat a betegseghez! Nagyon szoritok neked es nagyon orulok a jo hirnek!

rdia 2015.03.19. 20:33:41

Hurrá! <3! :-D@):-

trapline73 2015.03.27. 12:59:42

Kedves revival34!Igaz össze-vissza de elolvastam a blogot!Kívánok sok-sok türelmet és kitartást!Igazán profi csapathoz kerültél!!!Mikala doktor igazán jó orvos és még EMBER maradt!Férjem is ott volt ,ugyanezzel a betegséggel!Követni szeretném a bejegyzéseidet!

revival34 2015.03.27. 21:41:00

@trapline73: Szia! Nagyon örülök, hogy írtál! Válaszoltam, remélem megkaptad!

trapline73 2015.03.28. 07:45:36

@revival34: Szia!Nem találom a válaszod!!Hogyan tudom megnézni??

revival34 2015.03.31. 16:04:30

@trapline73: Szia! Nem tudom hova tűnhetett a válaszom. A lényeg az volt, hogy nagyon örülök, hogy írtál. Sajnálom, hogy Nektek is át kellett élnetek ezt. Remélem a férjed jól van!!!! Köszönöm, hogy olvasol. Szép napot!!!!!

trapline73 2015.03.31. 17:32:53

@revival34: A hajhullás nem tragédia.Lesz helyette erősebb,szebb és ha minden igaz kicsit göndörebb!!Mindenképpen írj ha a sterilben vagy!
süti beállítások módosítása